2012. július 9., hétfő

Kritika:Hitler: Rise Of The Evil



Rövid szünet után most ismét következzen egy kritika egy olyan filmről, amit nem rég láttam. Annyi, de annyi mondanivalóm lenne, hogy nem is a filmmel kezdem, hanem...egy kis bevezető féleséggel.
Nos. A film történetét most nem mesélném el, ott van mindenkinek a történelemkönyv, utána lehet nézni, bár kétlem, hogy van olyan az olvasók közül, aki nem ismerné alapjaiban a Hitler-sztorit. Nos, ha a Hitler filmekről van szó, nálam csakis Bruno Ganz, és A Bukás, ezért kérlek ne vegyétek zokon, ha esetleg több ponton fogom a filmet az előző alkotáshoz hasonlítani. 

Hogy ne rögtön csak támadjam a filmet, jöjjenek a pozitívumok.

1. A látványvilág alapvetően kiforrott, jól néz ki, és korhű. 

2. Színészi játék. A színészi játék néhány kivételtől eltekintve remek, dicséretet érdemel.

3. Mivel tudtommal a Bukás előtt készült, egy-két évvel, ezért nevezhetjük hiánypótlónak is, ugyanis eddig a filmig eléggé kevés komoly Hitlerrel foglalkozó filmet kaptunk.

Éééés körülbelül ennyi. Azt még szeretném elmondani, hogy a film nagyon megosztotta a közönségét és a kritikusok táborát is, lehet nagyon szeretni, vagy nagyon utálni...én egy harmadik utat választok.
Szóval, ideje szóvá tennem a film gyengéit is. Azt már említettem, hogy a színészi játék jó, attól függetlenül, amit most elmondok, mégpedig, hogy a színészválasztás egyszerűen borzalmas. Vegyük a Bukást.Ott Hitlert Bruno Ganz alakította, aki nem csak hogy kinézetre, hasonlított a filmben, ellentétben Robert Carlyle-al, akinek csak oldalra fésülték a haját, és ráragasztottak egy bajusz féleséget, hanem valóban átélte a szerepét, és Ő VOLT HITLER. Carlyle erre valahogyan nem volt képes. 
De a rossz színészválasztás máshol is előjött, ott van például Röhm, aki a valóságban egy kissé testes, bajuszos "úriember" volt, a filmben  pedig egy magas, kigyúrt, szögletes fejű Schwarzenegger másolat. 
Ugyan már!
A másik nagy negatívum a kritikusok által sokszor felemlegetett történelmi bakik, amiben ismét a Bukáshoz fogom hasonlítani. A Bukás alapvetően tényekkel dolgozott, ami nem meglepő, hiszen az egészet Traudl Jungle visszaemlékezési, élményei alapján forgatták, aki ott volt. 
Azonban a sörpuccsnál, illetve Hitler politikai szárnypróbálgatásainál nem voltak ott olyan sokan, hogy mesélni tudnának, legalábbis ha vannak ilyenek, a készítők biztosan nem foglalkoztak vele, például ugye ott van maga a sikertelen sörpuccs, amit a párt tagságának nagy része és az SA együtt hajtott végre, ehhez képest a filmben "megoldották" pár sor emberrel a szűk utcákon, akiket elütött egy autó. (Oké, ez túlzás, de majdnem ilyen szinten mozog az egész. )
Azt hiszem ezzel a példával jól tudom szemléltetni, hogy a film mennyire nem hű a történelemhez. Elsősorban inkább anekdotákból mint tényekből táplálkozik, sok benne a ferdítés. 

Oké, megpróbálok összegezni: 
Ha egy történelmi filmet akarunk nézni Hitlerről, akkor felejtsük el ezt, és szerezzük be a Bukást.
A színészi játék jó, habár a színészválasztás borzalmas, a látvány is a helyén van, de ez nem változtat azon, hogy a film olyan kis langyos. (Rossz az aki rosszra gondol. :) ) Persze egyszer meg lehet nézni, de úgy kell leülni elé, hogy olyan mint a 300: Történelmi alapjai vannak, de eléggé elferdíti a tényeket, és inkább szórakoztatni, mint oktatni akar.

5/10. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése